Agora.md amintește că măsurile restrictive au fost aplicate, pentru prima dată, de Uniunea Europeană, în aprilie 2023, la cererea Republicii Moldova, care viza „persoanele responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează sau amenință suveranitatea și independența acesteia, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării”.
Publicația mai scrie că restricții similare au fost aplicate și asupra conturilor lui Igor Chaika, „om de afaceri rus responsabil de direcționarea de bani în sprijinul proiectelor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care vizează destabilizarea R. Moldova”, se arată în decizia CIS.
Blocarea fondurilor îl vizează și pe șeful adjunct al Departamentului de Informații Operaționale al Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Miliutin, care ar fi responsabil de operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova, în special în regiunea transnistreană, începând din 2016.
Pe aceeași listă se află, conform agora.md, Chiril Guzun, liderul Asociației Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului”, Arina Corșicova, candidata fostului deputat fugar Ilan Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, dar și Dumitru Chitoroagă, administrator al canalelor TV6 și Orhei TV.
CIS a dispus sechestrarea conturilor și în cazul Mariei Albot, considerată „ o veche asociată de încredere a lui Ilan Șor”, care deține, în prezent, un rol de conducere la fundația „Miron Șor” și este implicată în dosarul „Frauda Bancară”.
Un alt personaj vizat este Victor Petrov, adjunctul bașkanului Adunării Populare a Găgăuziei și liderul Uniunii Poporului din Găgăuzia, o mișcare pro-rusă, care a fuzionat cu partidul „Renaștere”.
Agora.md amintește că Asociația Oamenilor cu Epoleți „Scutul Poporului” , care este o organizație paramilitară din R. Moldova, include foști militari, foști polițiști și alte personae care au lucrat în domeniul siguranței și ordinii publice. Potrivit documentului CIS, structura „participă la proteste, în special pentru a destabiliza R. Moldova, recurgând la violență”.
Legea Magnitsky, adoptată în SUA în 2012, în timpul mandatului lui Barak Obama, se aplică la nivel global din 2016, autorizând guvernul american să-i sancționeze pe acei oficiali pe care îi consideră că au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA.
Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, simultan cu organizarea unui referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană.