„Nu că vreau să vă sperii, dar ce se întâmplă în ultima vreme arata că Europa se îndreaptă potențial spre un nou război. Limitat sau nu, vom vedea. Pașii sunt însă făcuți de cel puțin jumătate de deceniu. Pașii, cât am văzut eu, arata așa:
- Subminarea încrederii lumii occidentale în ea însăși. Nu vă mai detaliez mecanismele, sunt trolii, mișcările extremiste și separatiste, liderii autoritari încurajați în tari din est (vezi Ungaria) sau ruperi artificiale, cum a fost Brexitul…
- Pregătirea Rusiei pentru război, de la autonomizarea internetului (tara e acum independența de serverele globale) și până la lichidarea completa a opoziției, plus înzestrarea accelerata a armatei.
- Încurajarea dependentei Europei de gaz, o arma mai puternica decât multe armate. În principal asta s-a făcut inclusiv prin susținerea subterana a unor mișcări anti-energie nucleara, lichidata acum în Germania, și care au făcut-o complet dependenta de rusi.
- Dezvoltarea de către Rusia de arme antisatelit, capabile să anuleze pe termen scurt abilitatea Vestului de a vedea teatrul de război. Dezvoltarea de capabilitati de distrugere rapida (cu submarine) a cablurilor de comunicații transatlantice.
- Implantarea de lideri cu potențial de întoarcere a armelor (cred că asta e scenariul în Ucraina, de exemplu) în poziții cheie, cu scopul șubrezirii alianțelor și încrederii intre state.
- Relativizarea protecției NATO, provenita în primul rand din încurajarea tendințelor naționaliste din Europa. Mai este Articolul 5 în vigoare, de facto? Eu mă îndoiesc că, de exemplu, toate tarile din Estul Europei vor face front comun împotrivă Rusiei în cazul agresiunii la adresa uneia dintre ele, sau că Germania ori Franța chiar vor lupta pentru Letonia sau Lituania.
Una peste alta, trăim vremuri tulburi și nimic nu e exclus. Inclusiv trădarea. Iar noi, îmi pare rău că trebuie să vă dau vestea, suntem înconjurați de aliații (pe fata sau din umbra) ai potențialului adversar. Da, adică la vest, la sud-vest și la sud: ne putem baza oare pe actuali ‘prieteni’ care fie sunt pro-rusi, fie legați de o adâncă solidaritate slavica, fie de interese mai recente, inclusiv teritoriale?
Am scris cu inima grea povestea asta. N-am surse de intelligence pentru ea, doar ce citesc și înțeleg. Și mi-e teama pentru copiii mei, și pentru ai voștri…
Mai ales că nu avem, în acest moment critic, lideri alaturi de care tara să se simță apărată sau macar solidara. Chiar are nevoie de mult noroc Romania în anii care vin. Norii sunt de furtuna”, a scris Lucian Mindruta, luni seara, pe Facebook.
În acest momente, o criza foarte periculoasa are loc la frontiera dintre Belarus și Polonia.
O mulțime de migranți s-a strâns luni la un post de frontiera închis dintre Polonia și Belarus, arata imaginile video publicate de armata și de paza de frontiera poloneze, transmite AFP, citata de Agerpres.