in ,

Nouă obiceiuri şi credinţe populare de Bobotează, de care nu ai ştiut până azi!

dancila boboteaza

Boboteaza, marcată în calendare în data de 6 ianuarie, este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi cât şi pentru cei catolici. Totuși, pe lângă sfinţirea apei și alte procedee și proceduri oficiale, sărbătoarea Botezului Domnului include o serie de obiceiuri populare extrem de spectaculoase, după cum urmează:

  1. De Bobotează se deschide uşa preotului care merge din casă-n casă pentru a face inventarul şi a uda pereţii. Dacă de la Boboteaza trecută ai trecut de la televizor cu tub catodic la plasmă, binevoieşte a face o donaţie substanţială în numele Domnului, pe numele preotului.
  2. Fetele nemăritate se culcă cu busuioc în pernă şi îşi visează ursiţii. În ultima vreme busuiocul a fost înlocuit cu altă iarbă, iar ursiţii se găsesc pe Facebook sau alte siteuri de socializare.
  3. O altă tradiţie din bătrâni spune că femeile care cad pe gheaţă de Bobotează vor cunoaște succese nebănuite în anul în curs. Statistica arată că-s doar nişte căzături. În unele zone ale ţării, în timp ce cad, fetele trebuie să strige „m-am spart!”. Acest obicei e de mare ajutor în noaptea nunţii, când mireasa poate invoca această tradiţie: „nu ţi-am spus că m-am spart de Bobotează?!”. Dacă nu e gheaţă pe stradă, fetele sunt sfătuite să se ducă la Patinoar.
  4. În ajun de Bobotează credincioşii trebuie să mănânce bucate de neam prost. Sunt opusul bucatelor de post, fiind vorba de hălci de porc, cârnaţi, slană, piftie şi ciorbe.
  5. De Bobotează se sfinţeşte apa. Credincioşii vin cu bidoane şi flacoane de 0,5 l pentru a duce acasă, cunoscute fiind proprietăţile apei sfinţite: ajută la boli, la descântece, făcături, vrăji, dureri de măsele, blestemul Trabantului galben şi 6 din 49. Din păcate, fapt demonstrat, aghiasma nu te fereşte şi de judecata DNAului, a DIICOTului ori a completului de 5 judecători de la Înalta Curte.
  6. Pentru a avea noroc în noul an mulţi români sar în apele reci ale râurilor şi lacurilor după crucea aruncată de către un preot. Pentru orăşenii cu bani, a apărut varianta crucii aruncate-n jacuzzi ori în cabina de duş.
  7. Se spune că cine se aruncă-n apa rece de Bobotează e ferit de toate bolile. De parcă ai mai putea lua vreo boală de la cineva după ce ai făcut baie la -3 grade. Cine se mai culcă cu tine când o să spui în august „a fost apa rece de Bobotează”?
  8. Când preotul azvârle crucea în apă, dracii ies şi fug în câmp. De câţiva ani se plătesc milioane din bani publici către Catedrala Mântuirii Neamului, pentru ca popa să nu arunce crucea şi în Parlament, Guvern, Consilii Judeţene şi Primării.
  9. Vremea de Bobotează prevesteşte tot anul. Dacă-i ger de Bobotează, în august vor fi 44 de grade la umbră. Dacă-i cald de Bobotează, în august vor fi tot 44 de grade la umbră, că-i vară.

What do you think?

Written by Barikada

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0
verdict dana budeanu

Dana Budeanu, verdict adresat activiștilor de mediu: ”Marș, săracilor, nu există încălzire globală!”

Castelul Bran salută revenirea contelui Dracula pe ecrane